High Tech Logistik verpackt in nachhaltigem Holzbau © cargo partner / Walter Ebenhofer
Menu
High-tech logistics enveloped in sustainable timber construction © cargo-partner / Walter Ebenhofer
The characteristic timber facade of the logistics centre is noticeable from far away. (© cargo-partner / Walter Ebenhofer)
iLogistics Center of cargo-partner in the Vienna airport region

A revolutionary timber-built logistics centre

A timber structure of enormous dimensions has been erected at the edge of Vienna Airport. It is the third highly efficient large-dimension industrial structure created by the designers.

High-tech logistics

In the Vienna airport region, on a floor area of over 12,000 m2, goods are delivered, unloaded, stored, and dispatched. These operations function seamlessly, thanks to the dimensional tolerances being kept far below those stipulated in the standards. This structural miracle has been achieved by the architects of POPPE*PREHAL Architekten, based in the Austrian city of Steyr. They were supported by their client, who had a very precise vision of the new logistics building. Stefan Krauter, CEO and owner of cargo-partner GmbH, emphasised that he wanted to ‘set an example for sustainable logistics innovations’. He further set a special task for the designers: the structure should be able to meet the challenges of the future. Its intended service life is 70 years, and the demands a building will face in the year 2100 are as yet unknown.

“We must be prepared to construct a building with a service life of 70 years and for future requirements that we might not even be able to imagine, due to the incredibly rapidly occurring changes.” 

Stefan Krauter, CEO and owner of cargo-partner GmbH

 

A great deal of exposed wood

As in the project ‘METRO ZERO1’, the architects used a great deal of exposed wood, a high-quality building envelope, and the least expensive building service technology possible. The entire load-bearing structure is exposed visually. The work stations are of the highest quality: the bright and friendly spaces with a view outside and the comfortable atmosphere created by the surrounding timber combine to have a positive effect on the occupants. Large glazed areas allow the people working in this building to note the passing of time and the weather. Abundant natural light from skylights permeates far into the depot that measures roughly 100 × 100 m2. The facade, consisting of untreated, vertically staggered spruce slats, is divided into prone rectangles of various sizes, which creates visual tension in this large structure and avoids a chunky and bulky impression.

“The iLogistics Center, with its significant timber architecture, sets a clear visual signal for sustainability and for a special culture of industrial construction in the context of innovative architecture. This timber building meets all the requirements of a logistics centre and offers many advantages over conventional buildings that go beyond mere sustainability, for example with respect to climate protection, energy efficiency, and comfort.”

Helmut Poppe, POPPE*PREHAL Architekten

The design called for as few columns as possible. They are up to 16.3 metres tall. © Copyright: cargo-partner/Walter Ebenhofer
The massive anchorages had to be installed very precisely due to the small stipulated dimensional tolerances. © cargo-partner / Walter Ebenhofer
The skylights allow light to penetrate the space uniformly. LED lighting is also used. © cargo-partner / Walter Ebenhofer

Limit of pure timber construction reached

This is the third energy-efficient industrial building created by the designers. They are proud of having managed to integrate the large doors in the building, giving them better protection and creating a smooth facade that is aesthetically pleasing. The dimensions of the load-bearing structure of the iLogistics Center are impressive and push the limits of pure timber construction. A taller building could have been achieved only by using a hybrid construction so as to avoid the buckling of the timber columns. A total of 4,200 cubic metres of timber was used in the logistics centre – in columns, beams, walls, and floors. Only the floor slab and two of the staircases are made of concrete. The primary load-bearing structure, which consists of glued–laminated timber, measures 23 × 17 m2. Twelve enormous, free-standing columns resembling tree trunks, the largest of which are 16 metres high with a cross section of 150 × 150 cm2, are distributed in the large, 20-metre-high space.

Precision required for fully automated storage

The designers had to take into account the conventions of the logistics industry. The structure was required to have as few columns as possible and, additionally, the load-bearing structure needed to allow for the transportation system to be installed below the ceiling. A simple solution was finally found for this problem: more timber was used! Some of the dimensions had to be altered to permit the shuttle to circulate freely. A further shuttle system which uses magnetic induction loops was installed in the floor slab. This posed a great challenge as the dimensional tolerances of the slab were found to exceed those stipulated in the standard. This was not acceptable for a fully automated warehouse: a floor that slopes even a small amount considerably affects the positioning of a stacker working at a height of 20 m, preventing goods being placed in their precise locations in the upper racks. The floor was therefore ground to achieve the required dimensional tolerances.

Hochregallager auf 7.800 Quadratmetern mit 24.500 Palettenstellplätzen.
The floor slab must be completely horizontal, so that the goods can be placed precisely even on the higher racks. © cargo-partner / Oskar Steimel

Some impressive facts about the project:

Wood used in construction does not have to be disposed of at the end of its service life – it can be used as an environmentally friendly energy source. Due to the energy savings achieved by employing timber construction, the building costs can be recovered within seven years. The use of timber as the main material for this structure allows the indoor temperature to be kept between 15°C and 25°C, which reduces energy use and costs, and permits the air humidity to be kept constant up to 70%. It further ensures low operating costs and a significant reduction in emissions, because the materials used for construction were produced with low levels of CO2 emissions.

www.cargo-partner.com

Bitte Marketing-Cookies akzeptieren um dieses Video anzusehen.

Projektdaten im Überblick:

Project: iLogisticsCenter

Construction method: 
Primary load-bearing structure executed as timber frame construction

Client:
cargo partner GmbH, A-2401 Fischamend

Construction period: 
June 2017 to summer 2018

Floor area: 12,250 m²

Energy index: 34.5 kWh/(m²a)

Designers / architects:
POPPE*PREHAL Architekten
www.poppeprehal.at

Timber construction: 
Wiehag GmbH A-4950 Altheim 
www.wiehag.com

Amount of timber used: 
4,200 m³ timber; largest timber element: 23-metre-long beam 
4,080 m³ spruce and 120 m³ larch from sustainably managed Austrian and Bavarian forests (PEFC- and FSC-certified)

Awards:
HERMES Verkehrs.Logistik.Preis / Category ‘Sustainability’
DGNB gold certificate, 2020